Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi az igazság a magánnyugdíjpénztárak körül?

2011.01.08

Mi az igazság a nyugdíjpénztárak körül?

Dúl a vita, heves érzelmekkel folyik egymás gyalázása. Magyar a magyarnak esik. Mindezt úgy, hogy a vitatkozók 99,9 százalékának – szokás szerint - fogalma sincs miről beszél. Azt sem tudja mi az a nyugdíjkassza, mi a magánnyugdíjpénztár, ki hova és mennyit fizetett eddig és mennyit fog a jövőben. Jó, megosztott magyar szokás szerint a vitatkozó felek a politikai oldalakban való vakhit jegyében teszik le a voksukat egyik vagy másik megoldás mellett.
Ha Ön is ilyen vakhitű Gyurcsány vagy Orbán-hívő, vagy pártfanatikus, jobb, ha le is teszi ezt a cikket, mert nem fogja megérteni.

Fideszes Orbán rajongók                            MSZP-s Gyurcsány hívek                              

Ha azonban hajlandó gondolkodni és az adatok alapján mérlegelni, akkor javaslom, olvassa tovább ezt a cikket és ha tetszett küldje tovább minden ismerősének, mert nem ártana a magyarnak, ha egy kicsit értene is a dolgokhoz nem csak beszélne róla.
Nézzük tehát! 1995. A Horn-kormány kénytelen az IMF-hez fordulni, mert az ország a pénzügyi összeomlás határán van. Az államadósság nő, és a legfőbb veszély, hogy nem tudjuk fizetni a kamatterheket. A (pénz)világ szűk vezető rétege, pénzemberei - akiket szép szóval „befektetőknek” hívnak, amúgy uzsorásnak - viszont szeretnék, ha fizetnénk a kamatokat most és még sok-sok évig, és ezért hajlandók még kölcsönadni. Ennek érdekében, hogy teljesen elveszítsük a gazdasági és pénzügyi függetlenségünket az IMF-n keresztül diktálják a feltételeket. A dolog ismert, megszorítás, Bokros csomag. Miért vállalja mégis Horn Gyula ezeket az intézkedéseket? Természetesen, nem azért, mert ő baloldali és kommunista, ezért ugyebár rá akar rontani a nemzetére. Horn sem hülye! Tudja mi a tét. Ha nem vállalja, másnap a forint nem konvertibilis, és a gazdaság összeomlik. Magyarul az ország meg van zsarolva. Ha nincs csomag, akkor nincs több hitelpénz és jöhet vissza a szocializmus időszakából ismert puha forint, amit nem lehet átváltani más valutára. Szóval bárki lett volna akkor a miniszterelnök, Antall, Medgyessy, Torgyán, vagy maga Orbán Viktor, bevállalta volna a csomagot, mert nem volt más választás.

Ahogyan Horn, úgy Orbán is megcsinálta volna a csomagot, mert az ország meg lett zsarolva. www.szabadeuropa.com

A csomag egy része volt a magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetésének előkészítése és pár éven belüli bevezetése. A szöveg a nép felé ugye az volt, hogy az állam előbb-utóbb nem fogja tudni kifizetni a nyugdíjakat, mert egyre több lesz az idős ember és kevesebb a fiatal (ez egyébként igaz is!) következésképpen öngondoskodni kell, hogy legyen mindenkinek az kevés állami nyugdíjon kívül magánnyugdíja is.
Na, a magyar meg is ette, ezt is. Érdekes módon Orbán Viktor sem ágált akkor ez ellen egyébként. Pedig ami akkor történ, az egy katasztrófa!
Nézzünk egy jól érthető példát! Van egy család. Apa, anya, két gyerek. Az család összbevétele havi 200 ezer forint. A kiadása 210 ezer. A család tehát 5%-kal többet költ, mint amennyi van. A hiányzó 10 ezer forintot kölcsönből pótolja. Egy év múlva a család bevétele 212 ezer forint, fizetésemelés volt ugye. A kiadása 227 ezer, mert infláció van, plusz a havi 10 ezer és a kamata 4 ezer forint (40% THM, ugyebár hitelkártya). Az összkiadás így már 241 ezer forint. Immár a havi hiány 29 ezer forint. Most ugye már ennyit kell kölcsönből fedezni. És ekkor jön a bank és azt mondja, hogy jobb lenne, ha az apuka megtakarítana és öngondoskodna, mert mi lesz a gyerekek iskoláztatásával. És a család eltesz havi 20 ezer forintot öngondoskodás címen a bankba, de így már 49 ezer forint a havi hiány. De a bank jószívű és ad neki aranykártyát (THM is kedvező csak 38%) és a család már benne is van az adósságcsapdába.

Az országgal ugyanez volt a helyzet. Akkor, amikor az állami nyugdíjkassza hiányos, annak egy részét átutaltuk „magánnyugdíjpénztárakba”? Zseniális ötlet, mondhatom. És hogyan fizetjük ki az aktuális nyugdíjakat? Ebből is látszik, hogy az IMF nem segítőkész, hanem direkt rossz tanácsokat ad, hogy az országokat lezüllessze. Mi történt? Ahhoz, hogy kifizessük a nyugdíjakat, még több kölcsönt kellett felvenni az országnak. Nonszensz. A Horn-kormány azt is vállalta, hogy évenként 1%-kal mindig többet utal az állami nyugdíjból a magánpénztárak felé. A Fidesz és Orbán egyet hozhat fel mentségére, hogy 1998-ban, amikor kormányra kerültek, ha meg nem is szüntették a magánnyugdíjpénztárakat, de legalább befagyasztották az évenkénti 1%-os emelést. 

És folytatódott a kamatfizetéssel az ország kifosztása. A "befektetők" elégedetten dörzsölhették a markukat. www.szabadeuropa.com


A „befektetők” (kik azok egyébként név szerint? Tudja valaki?), akik abban érdekeltek, hogy ne gondolkodjunk csak dolgozzunk napi 12-16 órát, hogy legyen pénz a sárga csekkek befizetésére és kajára, és fizessük a kamatokat, biztosra mentek. A magánnyugdíjpénztárak kierőszakolása árán, Magyarország, az uzsorán keresztül, immár végképp a kezükben volt. Döntötték a hitelt nagyban 2000 és 2008 között. Mindent eltűrtek, csak írjuk a fekete füzetbe a kamatot és az adósságokat. 2008-ban aztán csináltak egy mesterséges válságot és kérték mindenkitől vissza a kamatokat. Igen ám, de miből? Hiszen addig a kamatokat mindenki hitelből finanszírozta. De most már nem adtak hitelt. Szoríts meg, jött az ukáz. Add el a házad, ha nem majd elárverezzük. Gyurcsány megszorított, Bajnai megszorított.
Az Orbán-kormány nem tehetett mást, mint az úgynevezett magánnyugdíjpénztárakat államosította és így helyre állt az 1997 év előtti állapot. Egyébként csak a rend kedvéért jegyzem meg, hogy ezt nem Orbán ötlete volt. Ezt a Jobbik javasolta, az ő választási programjuk része volt, Orbán hallani sem akart róla. De bizony szükség volt rá.

És most nézzünk néhány félreértést

Kié a magánnyugdíjpénztari vagyon? Azé, akinek a nevén van, mert ő fizette be a saját pénzét. Nos, ez nem igaz. Soha, senki semmilyen saját pénzt nem fizetett a magánnyugdíj számlájára. Az ÁLLAMI nyugdíjból utalt a MAGYAR ÁLLAM pénzt magánszámlákra. Magyarul elloptuk apáink és anyáink nyugdíját. Saját pénzt csak önkéntes magánnyugdíjpénztárba lehet utalni, amit viszont nem is érint az Orbán kormány döntése.
Európában jól működik a magánnyugdíjpénztári rendszer. Hazugság. Európa fejlettebb felén nincs sehol ilyen rendszer. Csak az önkéntes pénztárak működnek jól. Ilyen diktátumot, mint nálunk, hogy állami pénzeket utaljanak magánszámlákra, csak Kelet-Európában lehetett végrehajtatni.      
A kormány államosítja a magántulajdont. Részben igaz. Inkább visszaállamosításnak mondanám, de nem tartottam sohasem magánvagyonnak, mert soha nem volt az illetőé, nem ő fizette be a saját pénzéből, hanem elmebeteg módon állami pénzt kapott ajándékba. Az Orbán-kormány persze retteg az államosítás szótól, mert fél a népszerűségvesztéstől, ami egyébként a legnagyobb hibája.
A Fidesz ötlete volt. Nem igaz. A Jobbik programjának a része a mostani döntéssorozat, az Orbán kabinet még nyáron is elvetette az ötletet.
Most már minden rendben van, megnyugodhatunk. Sajnos nem. Ettől még fennáll, az a helyzet, hogy 10 év múlva nem tudjuk kifizetni majd a nyugdíjakat. A jelenlegi intézkedés csak arra volt elég, hogy a mostani nyugdíjasok pénzét biztonsággal ki lehessen fizetni 5-10 évig, és, hogy emiatt ne kelljen újabb kölcsönöket felvenni uzsorakamatra. Az alapvető probléma nyugdíjkorhatár emeléssel, vagy a nyugdíjak csökkentésével lehet orvosolni. Minden kormány úgy fél ettől, mint ördög a tömjénfüsttől, az Orbán-kormány is. Mi lenne, ha Viktor ilyet mondana?
Gyurcsány is megléphette volna ezt a lépést, a megszorítás helyett 2006-ban. Tragikus tévedés. Magyarország legnagyobb hibája a megosztottság. Ha Gyurcsány ilyen lépésre szánta volna el magát az elvtelen és opportunista Orbán ellenzékből óriási tüntetéseket szervezett volna a magántulajdon szentségének védelmében. Lett itt volna minden - aláírásgyűjtés, népszavazás, parlamenti ostrom, petíció, Molotov-koktél. Ne legyen kétségünk afelől, hogyha 300 forintos vizitdíjért megtette, akkor a 3000 milliárdért tízszeresen megtette volna. Sajnos Orbánt csak a hatalom érdekli elsősorban, a haza csak akkor érdekes, ha ő áll az ország élén. Szokásos magyar betegség (lásd pl. Szapolyai 1526-ban, 10 ezer emberével „lekésett” a mohácsi csatáról, mert ő szeretett volna király lenni.), inkább kisebb, gyengébb ország, csak én legyek a vezér. Orbán ellenzékként szétzilálta az országot. Nem volt nemzeti ünnep, ami ne lett volna szétfülyülve, és Molotov-koktélozva. Miközben ő kordonbontással mutatott "jó" példát, addig a békés tűntetők megostromolták a TV székházat és tankot kötöttek el. Ilyen körülmények között el lehet képzelni mi lett volna, ha Gyurcsány veszi vissza a nyugdíjkasszát! www.szabadeuropa.com

A megoldás a gazdasági növekedés? Elvileg igen, de ne felejtsük el, hogy minden ország növelni szeretné gazdaságát, mindenki el szeretne adni. A kérdés, hogy kinek, ha mindenki csak eladni szeretne? Nyilván hosszú, de még középtávon sem tartható fenn az állandó gazdasági növekedés. A Föld bolygó nem bírja el. 7 milliárd ember él jelenleg a bolygón, ami 20 év múlva megduplázódik, egyszerűen fizikai képtelenség, hogy növekedjen a gazdaság. Az már egy külön történet, hogy bizony vannak tervek a népesség radikális csökkentésére. Hogy lehet csökkenteni a népességet, hogy az ne vegyen észre semmit sem? Sőt még üdvözölje is a segítőkész kormányokat. Egyszerű: Háború és járvány. Magyarul örülünk annak, ha megvédenek minekt a terrorostáktól és a H1N valahánytól. Azon már kevesen gondolkodnak el, hogy ki robbantja ki a háborúket és honnan jön a H1N akármi. De ez már egy másik történet!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.